Vraag

Hoe gebruik ik MP3's? Algemene informatie over MP3's

Antwoord

Basisinformatie:

MP3 is een populaire bestandsindeling voor gecomprimeerde, digitale muziek. Dankzij MP3's kunnen consumenten grote aantallen tracks op een relatief klein apparaat opslaan. Deze apparaatjes worden MP3-spelers of digitale-audiospelers genoemd. Deze gecomprimeerde (d.w.z. tot een klein formaat teruggebrachte) muziek kan op internet worden gekocht, maar de consument kan ook met een computer en bepaalde software van zijn eigen muziekverzameling MP3's maken. Over het algemeen hebben consumenten dus een computerprogramma nodig om CD's te converteren naar MP3-bestanden. Deze MP3's kunnen ze dan overbrengen naar een MP3-speler en afspelen.

Het is ook mogelijk om MP3-muziek op internet te kopen. Hiervoor is een computer nodig, een internetverbinding en een account bij een aanbieder van muziek op internet. Na aankoop van de gewenste muziek wordt de muziek via de internetverbinding naar de harde schijf van de computer van de consument overgebracht en opgeslagen. Elk nummer dat u koopt, heeft een unieke ID of code. Zonder deze ID is het niet mogelijk het nummer af te spelen.
Deze ID of code wordt via internet naar uw computer verzonden op het moment dat u het nummer voor het eerst op de computer afspeelt. Deze ID of code wordt automatisch op de harde schijf van uw computer opgeslagen.

In het MP3-bestand kan ook bepaalde informatie zijn opgeslagen, zoals de titel van het nummer, de artiest en het genre. Deze informatie kan op het scherm van de MP3-speler worden weergegeven. De opslagcapaciteit van MP3-spelers die op dit moment worden verkocht, varieert van 128 MB tot 80 GB. De B staat voor een byte, en dat is computertaal voor een opslageenheid van doorgaans acht bits.

1 MB of megabyte = 1024 kilobytes, en 1 kB of kilobyte = 1024 bytes, en 1 GB of gigabyte = 1024 megabytes.
Een nummer van 4 minuten neemt doorgaans 4 MB aan opslagcapaciteit in beslag op een MP3-speler bij een gebruikelijke compressie van 128 kbps (kilobits per seconde). 1 byte = 8 bits.

Hoe gebruik ik MP3's?
Over MP3's en muziekformaten:

Wat is MP3?

MP3 heet voluit MPEG-1* Audio Layer 3 en is een populaire bestandsindeling voor digitale muziek. Bij MP3's wordt gebruikgemaakt van een compressiemethode die de benodigde hoeveelheid gegevens voor een geluidsopname drastisch terug te brengen terwijl het geluid voor de meeste luisteraars toch een getrouwe weergave van het oorspronkelijke, niet-gecomprimeerde geluid is.
Muziek wordt van een CD gekopieerd en naar WAV-bestanden geconverteerd. Een proces zorgt er vervolgens voor dat deze bestanden worden geconverteerd naar MP3-bestanden die 1/10e van de omvang van de WAV-bestanden hebben.

*MPEG-1 is de benaming van een groep AV-coderingsstandaarden en compressiestandaarden die door MPEG (Moving Picture Experts Group) is vastgesteld.
**WAV is een standaardbestandsindeling voor digitale audio

Mp3, WMA en WAV

Wanneer muziek van een CD wordt gekopieerd of geript*, wordt de muziek eerst naar WAV-bestanden geconverteerd. Bij een track van 3 minuten is het WAV-bestand doorgaans 30 MB groot. De MP3-codec (codec staat voor coding/compressing/decoding/decompressing engine) converteert het WAV-bestand naar een MP3-bestand. Het resultaat is een geluidskwaliteit die bijna net zo goed is als de geluidskwaliteit van de oorspronkelijke CD en dat tegen 1/10e van de bestandsgrootte. Luisteraars horen nauwelijks het verschil in geluidskwaliteit. MP3-bestanden en WAV-bestanden kunnen worden geconverteerd naar WMA-bestanden (Windows Media Audio). WMA-bestanden hebben ongeveer de helft van de grootte van MP3-bestanden, maar een lagere geluidskwaliteit.

*Rippen is het proces waarbij de geluidsgegevens van een medium zoals een CD naar de harde schijf van een computer worden gekopieerd. Om schijfruimte te besparen, worden gekopieerde geluidsgegevens doorgaans als WMA-bestanden of MP3-bestanden opgeslagen.

Wat is het verschil tussen het rippen van muziek van uw eigen CD's en het rippen van muziek dat op internet is gekocht?
Het rippen van uw eigen CD's heeft enkele duidelijke voordelen

 1. Als de harde schijf van uw computer het begeeft, kunt u de muziek opnieuw rippen omdat u de oorspronkelijke CD's nog hebt.
 2. Als u uw CD ript en als MP3-bestanden opslaat, worden uw MP3-bestanden niet met een copyrightcode vergrendeld.
 3. U kunt de muziek die u ript van CD net zo vaak naar een of meer MP3-spelers overbrengen als u wilt.
 4. Compatibel met alle MP3-spelers op de markt

Muziek die op internet is gekocht.

 1. Dit zijn doorgaans WMA-bestanden met auteursrechtbescherming door middel van DRM (Digital Rights Management).
 2. Als de harde schijf van uw computer beschadigd raakt, dient u de muziek mogelijk opnieuw aan te schaffen.
 3. Er is doorgaans een limiet aan het aantal MP3-spelers waar naartoe u bestanden kunt overbrengen.
 4. U kunt het door u gekochte en gedownloade nummer zowel op een CD zetten als op de harde schijf van uw computer opslaan.
 5. DRM stelt een limiet aan het aantal keren dat u een nummer op een CD kunt zetten
 6. Niet alle MP3-spelers kunnen nummers afspelen die door DRM worden beschermd.
 7. Nummers (WMA-bestanden) die op internet worden gekocht, hebben doorgaans dezelfde kwaliteit als CD-kwaliteit

Wat is een ID3-tag?
ID3-tags zijn labels met informatie over MP3/WMA-bestanden. Informatie die doorgaans in ID3-tags ligt opgeslagen, is: artiest, album, genre, jaar, tracknummer, titel van track, enz.

ID3v2-tags zijn labels met extra velden voor informatie over websites, songteksten, equalizerinstellingen, afbeeldingen/albumafbeeldingen, enz. Voor beide ID3-versies geldt dat alle velden in de muziekbestanden liggen opgeslagen.

Deze ID3-tags kunnen worden bewerkt. De informatie voor de ID3-tags worden doorgaans niet op de CD opgeslagen, maar kan wel van internet worden gedownload. U kunt dit doen via de optie Albumgegevens zoeken in Windows Media Player 10 (WMP 10) of door deze informatie handmatig van het CD-boekje over te typen. Klik met de rechtermuisknop als u de selectie binnen WMP10 wilt weergeven.

Hoe kom ik aan muziek voor mijn MP3-speler?

 1. Rippen van uw eigen CD's.
 2. Muziek kopen op het web. (Apple heeft een eigen bestandsindeling voor muziek genaamd AAC. Alleen Apple iPod kan overweg met deze bestandsindeling, die Apple op het web verkoopt)

MP3-spelers gebruiken
Hoe krijg ik de muziek op mijn MP3-speler?

 1. U dient muziek in de MP3-bestandsindeling op uw computer te hebben om de muziek op uw MP3-speler te kunnen zetten.
 2. Als u nog geen MP3-muziek op uw computer hebt staan, dient u muziek van uw CD's te rippen.
 3. Voor bepaalde MP3-spelers hebt u bepaalde muziekbeheersoftware nodig zoals Windows Media Player (WMP) om de muziekbestanden naar uw MP3-speler over te brengen. Voor andere MP3-spelers volstaat Windows waarin u de muziek middels slepen-en-neerzetten naar de speler kunt overbrengen.

Hoe rip ik muziek van mijn CD's?

U dient een programma te hebben dat muziek van uw CD's kan rippen en op uw computer kan zetten. Een voorbeeld van zo'n programma is Windows Media Player (WMP). Op de meeste Windows-computers is WMP 10 reeds geïnstalleerd, omdat dit programma deel uitmaakt van het Windows-besturingssysteem. Mocht dat niet het geval zijn, dan kunt u Windows Media Player gratis op de website van Microsoft downloaden. Volg vervolgens de installatie-instructies op het scherm.
http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/player/10/default.aspx

 1. Start WMP10 op uw computer door te dubbelklikken op het pictogram voor Windows Media Player.  
 2. Plaats een lege CD in uw CD-station.
 3. Klik in WMP10 op het tabblad "Rippen".
 4. Schakel de selectievakjes in/uit van de tracks die u wel/niet wilt rippen.
 5. Klik op "Muziek rippen".
 6. Nadat de muziek is geript en op de computer is opgeslagen, kunt u deze in uw Mediabibliotheek terugvinden.  
 7. U kunt de geripte muziek ook onder in het venster van Windows Media Player terugvinden.

Hoe verplaats ik de muziek die ik heb geript naar mijn MP3-speler?

 1. Ga naar het tabblad Mediabibliotheek om uw MP3-muziek terug te vinden.
   
 2. Klik op Alle muziek als u de titel die u hebt geript niet tussen de muziek in het scherm Mediabibliotheek ziet staan.
 3. Selecteer Synchronisatielijst in de vervolgkeuzelijst en sleep de gewenste muziektitel van het middenvenster naar de synchronisatielijst rechts.  

Muziekbestanden naar de MP3-speler overbrengen

 1. Sluit de MP3-speler met de USB-kabel aan op de computer.
 2. Maak uw keuze en klik op "Voltooien".
 3. Klik op het tabblad Synchroniseren.
 4. Klik op "Synchronisatie starten". De muziek wordt nu naar de MP3-speler overgebracht.  

Hoe verwijder ik muziek die ik naar de MP3-speler heb overgebracht?

 1. Klik op de titel zodat deze wordt gemarkeerd en klik op de rode X om de titel te verwijderen. Als u een album markeert en op de rode X klikt, wordt het hele album verwijderd. Als u een artiest markeert, en op de rode X klikt, wordt de artiest verwijderd.  

Hoe kan ik de afspeellijst van WMP naar mijn MP3-speler kopiëren?

 1. De afspeellijst kan alleen via een zogeheten automatische synchronisatie worden overgezet. Klik op het tabblad Synchroniseren op "Synchronisatie instellen".
 2. Kies Dit apparaat permanent met deze mediabibliotheek synchroniseren, en klik op "Volgende".
 3. Selecteer Automatisch.
 4. Schakel het vakje in waarmee u de afspeellijsten kunt aanpassen die worden gesynchroniseerd.
 5. Schakel het vakje in naast Apparaat automatisch synchroniseren.
 6. Schakel de gewenste afspeellijsten links in of:
 7. Maak een nieuwe afspeellijst door op de knop "Nieuw" te klikken.
 8. Geef uw nieuwe afspeellijst een naam.
 9. Klik met de rechtermuisknop op de inhoud die u aan de afspeellijst wilt toevoegen.
 10. Klik op OK als u klaar bent.

 11. Schakel de gewenste afspeellijst(en) in die u links hebt gemaakt om met uw MP3-speler te synchroniseren. WMP-bestanden worden meteen nadat u op OK hebt geklikt met uw MP3-speler gesynchroniseerd.  
 12. Aangezien de optie Automatisch voor de synchronisatiebewerking werd gekozen, wordt elk nummer in de afspeellijstmap die u hebt gekozen naar de MP3-speler overgebracht. Elke keer wanneer het apparaat op de computer wordt aangesloten, wordt er gekeken of er wijzigingen zijn opgetreden en wordt het apparaat met de afspeellijst op de computer opnieuw gesynchroniseerd. Dit betekent dat u als u ervoor kiest het nummer niet meer met uw speler te synchroniseren, dat u het nummer uit de afspeellijst in WMP moet verwijderen.

Beantwoordt dit document uw vraag?

Ja Nee Ik ga het uitproberen

Geef ons uw feedback over deze veelgestelde vraag. Wat kunnen we doen om uw vraag beter te beantwoorden?